Simpelsite - Ouds

21 december 2014: Op woensdag 17 december is het Youtube-kanaal van Van Kooten en De Bie gelanceerd. Veel bekend en populair werk, maar ook niet eerder heruitgezonden materiaal zal, met wekelijkse toevoegingen, op dit officiële Van Kooten en De Bie-kanaal worden geplaatst en op pc, smartphone en tablet gratis te bekijken zijn. Zo zullen na verloop van tijd alle 112 afleveringen van het legendarische tv-programma Keek op de Week (vpro, 1988 -1993) op het kanaal een plek krijgen.

Op 20 december bezoekt resentatrice Mari Carmen Oudendijk voor het programma Nederland in Beeld de bijzondere gast Kees van Kooten in zijn huis in Amsterdam. Van Kooten praat met haar over het programma Nostalgie met Koot en Bie, dat sinds maart iedere zondag te zien is op NostalgieNet. Deze wekelijkse uitzendingen worden samengesteld door Kees van Kooten en Wim de Bie zelf, op basis van de maandelijkse thema’s van NostalgieNet. Van Kooten vertelt hoe zij aan de hand van de thema’s de nieuwe afleveringen samenstellen uit het bestaande materiaal. Nederland in Beeld is op 20 en op 27 december om 18.30 uur te zien op NostalgieNet.

Nostalgie met Koot en Bie, iedere zondagavond om 20.30 uur met een herhaling iedere donderdagavond om 21.30 uur.

15 juni 2014: Op zondagavond 15 juni om 20.30 uur in Nostalgie met Koot en Bie op NostalgieNet een programma over en voor de vaders, in het kader van Vaderdag.

Het maandthema op NostalgieNet is de Vrouw. Op zondag 22 juni zijn er sketches met o.a. Mémier Holboog (over vrouwenbesnijdenis), Carla en Frank van Putten (moeder en zoon over televisietoestel zonder geweldchip), Mehmet Pamuk (hoofddoekjes), Ralph en Thea Ternauw (het nieuwe bed) en de familie Van der Laak (moddervechten). Op 29 juni zijn onder meer te zien: Diana Charité (Chippendales), Jacobse & Van Es (seksartikelen in Nieuw Zeeland), Bert en Dien Meibos (superfans), Vogel & De Mik (ontgeiling), Jet en Koosje Veenendaal (bloemetje leggen) en Beerendien uut Wisp.

Nostalgie met Koot en Bie, iedere zondagavond om 20.30 uur met een herhaling iedere donderdagavond om 21.30 uur.

20 april 2014: Op zondagavond 26 april om 20.30 uur in Nostalgie met Koot en Bie op NostalgieNet: het complete Kindertoneelstuk De Nieuwe Koning uit 1977.

In mei is het thema Vrede. Op 4 mei is Wo ist der Bahnhof? te zien, op 11 mei is er een speciaal programma voor moederdag. Op 18 en 25 mei zijn er rapsodische programma's rond het thema Oorlog en Vrede.

Nostalgie met Koot en Bie, iedere zondagavond om 20.30 uur met een herhaling iedere donderdagavond om 21.30 uur.

6 april 2014: In april ook weer iedere zondagavond om 20.30 uur Nostalgie met Koot en Bie op NostalgieNet, ditmaal afgestemd op het maandthema Eten en drinken en aan het eind van de maand op Koningsdag.

Zondag 6 april een eerste aan Eten en Drinken gewijd programma: met ex-leraar Duits O. den Beste die zich vreselijk kwaad over de actie voedselpakketten voor Rusland (1990); De Groenteman en de Turk (1984); De Positivo's met Het Wijnjaar Nul (1989); Plassex met Ralph en Thea Ternauw (1997); Robbie Kerkhof is clean! (1991); en de Vieze man koopt bonbons (1982).

Nostalgie met Koot en Bie, iedere zondagavond om 20.30 uur met een herhaling iedere donderdagavond om 21.30 uur.

19 maart 2014: Op zondag 16 maart was de eerste uitzending van Nostalgie met Koot en Bie op Nostalgienet. Vanaf nu is er iedere zondag om 20.30 uur een nieuwe uitzending te zien die aansluit op het maandthema van NostalgieNet. In maart is het maandthema Wandelen en Fietsen. Op 23 maart is het eerste deel van de speelfilm Ik roep nog hee! te zien. De week erna wordt deel 2 uitgezonden. In april staan de uitzendingen in het teken van de thema’s Eten en Drinken en met de eerste koningsdag Het Koningshuis. In de afleveringen komen zelfs niet eerder vertoonde sketches aan bod! Meer informatie over de afleveringen is te vinden op Nostalgie met Koot en Bie.
2 maart 2014:
Op 25 februari verscheen Meneer Foppe in zijn blootje in de reeks Literaire Juweeltjes. In het kader van de leesbevordering is elk deel in de reeks te koop voor slechts € 1,50. In het boekje staan zeven verhalen uit de gelijknamige bundel uit 1994.

Vanaf 16 maart zijn Van Kooten en De Bie iedere zondagavond om 20:30 te zien op Nostalgienet. Onder de titel Nostalgie met Koot en Bie zal er elke maand een programma worden samengesteld. Het eerste programma heeft als thema Wandelen en Fietsen.

21 februari 2014: Op 11 maart is het verzamelprogramma Koot en Bie Reisden de Pan Uit te zien. Op de VPRO website valt te lezen:

"Voor het zevende achtereenvolgende jaar presenteren Kees van Kooten en Wim de Bie een compilatie van scènes die geheel is toegesneden op het thema van de boekenweek: Reizen.

'Reizen', luidt het leidmotief van de CPNB (Stichting Collectieve Progaganda van het Nederlandse Boek) centraal dit jaar. Met dit uitgangspunt doorkruisten de programmamakers hun komisch-satirische archieven. Zij doken hieruit op met dik twintig verrassend toepasselijke scènes. De oudste dateert van 1973 en de jongste van 1994, maar elk item blijkt nog hoogst actueel te zijn.

Onze vaderlandse reislust wordt beleefd door een stoet van oude getrouwen: moeder Carla en zoon Frank van Putten, de heer Bussink, de Positivo’s, de Oudere Jongeren Koos Koets en Robbie Kerkhof en de Alleenstaande Vandaal, alsmede een dozijn minder bekende maar minstens zo lachwekkende landgenoten."

3 november 2013: In oktober verscheen een facsimile heruitgave van Het Groot Bescheurboek. Alleen de voor- en achterkant wijken af van de oorspronkelijke uitgave. Van het fotoboek Ons Kent Ons is ook een nieuwe druk verschenen.
19 maart 2013: Deze zomer wordt de documentaire 'Van Kooten en De Bie sloegen weer toe!' herhaald. Op zondag 7 juli was het eerste deel te zien, op zondag 14 juli het tweede deel en het derde deel wordt uitgezonden op zondag 21 juli.

"Kees van Kooten zal de 24ste editie van het Groot Dictee der Nederlandse Taal schrijven. De uitzending is op 18 december bij de NTR op Nederland 1. Ook dit jaar wordt de tekst voorgelezen door Philip Freriks en Martine Tanghe. Van Kooten gaat het 'helemaal anders doen'. Hoe precies, dat houdt hij nog even geheim." Bron: Volkskrant

19 maart 2013: Op 22 maart zal de originele versie van de legendarische uitzending "Wo ist der Bahnhof?" te zien zijn op Nederland 2 van 20:50 - 22:00. Deze versie is langer dan die op de DVD staat en bevat ook de originele muziek van Ennio Morricone!

Kees van Kooten heeft het Boekenweekgeschenk 2013 geschreven, met als titel "De verrekijker". Gedurende de boekenweek treedt hij uitgebreid op in diverse steden, zie deze lijst. Interviews met Van Kooten waren onder andere te zien in De Wereld Draait Door, Pauw & Witteman en VPRO Boeken. Ook stonden er uitgebreide interviews in onder meer NRC Handelsblad, de Volkskrant, de Telegraaf, VPRO Gids, Humo, VARA Gids en Libelle.

11 november 2012:
Op 8 november is de dvd Het Gala van het Gouden Hoofd verschenen, met daarop een integrale uitgave van het legendarische avondvullende gala dat op 23 december 1984 werd uitgezonden.

"Gelegenheidspresentatoren Kees van Kooten en Wim de Bie stuntelen in een stortvloed van typetjes, variétéacts, bewerkte kerstliederen en falende décors in de hoop een einde te maken aan het wezenloze glittergegala."
(zie VPRO voor meer info)
31 mei 2012: Op 31 mei geeft Leonardohoogleraar Wim de Bie zijn afscheidscollege aan de Tilburg University, onder de titel "Satire is satire is satire".

Kees van Kooten zal het Boekenweekgeschenk 2013 schrijven. De Boekenweek heeft als thema "Gouden tijden, zwarte bladzijden". Zie ook dit bericht in NRC Handelsblad.

Kees van Kooten en Wim de Bie zullen beide voorlezen uit eigen werk tijdens het VPRO Boekenfestival op 2 juni in Amsterdam. Kees van Kooten zal voorlezen uit "Hartstochtjes" en Wim de Bie onder meer uit "Meneer Foppe en de hele reutemeteut".

Inmiddels zijn er tien downloadpakketjes Koot & Bie beschikbaar via de website van de VPRO. Het tiende pakketje (Gratis Vlees!) is gratis te downloaden!

11 maart 2012: Wim de Bie is op 27 maart te zien in De Balie te Amsterdam voor een nieuw liveprogramma van de VPRO Voetlicht genaamd. Dit is een voordrachtsprogramma waarin dichters, en schrijvers uit ongepubliceerd werk voorlezen.

Inmiddels zijn er vijf downloadpakketjes Koot & Bie beschikbaar via de website van de VPRO. Het zesde pakketje (Olijk Pasen) wordt op 1 april toegevoegd.

11 maart 2012: De driedelige documentaireserie "Van Kooten en De Bie sloegen weer toe" van Coen Verbraak is nu te koop, onder andere via de website van de VPRO.

Inmiddels zijn er vier downloadpakketjes Koot & Bie beschikbaar via de website van de VPRO.

In het kader van de Boekenweek is op vrijdag 16 maart de uitzending uit 1988 te zien waarin de vriendschap van Koot en Bie aan een wetenschappelijk experiment werd onderworpen. Dit jaar geen Boekenweek compilatie dus. [Met dank aan Martin Toussaint voor deze tip.]

24 januari 2012: Op 24 januari werden tijdens een perspremière in het Ketelhuis de eerste twee delen van de driedelige documentaireserie "Van Kooten en De Bie sloegen weer toe" van Coen Verbraak vertoond. De documentaire geeft een erg mooi overzicht van de lange en rijke carrière van Van Kooten en De Bie. Van harte aanbevolen!

Het eerste deel is op 5 februari 2012 te zien om 20:30 op Nederland 2. Op dezelfde dag zijn de drie heren ook te gast bij Kunststof TV.

23 januari 2012: De VPRO zendt vanaf 5 februari 2012 de driedelige documentaireserie "Van Kooten en De Bie sloegen weer toe" uit. In drie programma’s praten ze met Nipkow-winnaar Coen Verbraak openhartig over hun bijzondere en omvangrijke oeuvre. Een unicum, omdat Kees van Kooten en Wim de Bie nooit eerder op televisie gezamenlijk zo uitvoerig over hun eigen werk zijn geïnterviewd. Op 5 februari zijn de drie heren ook te gast bij Kunststof TV. Zie ook de Volkskrant. Coen Verbraak vertelt in de Perstribune en de Tros Nieuwsshow (21/1) over het programma.

De VPRO gaat veel oude filmpjes als download aanbieden.

15 november 2011: Wim de Bie wordt gasthoogleraar aan de Tilburg University. In het kader van de Leonardoleerstoel zal hij tussen februari en mei 2013 colleges geven over satire. Lees hier meer.
27 oktober 2011: Op donderdag 17 november treedt Wim de Bie op tijdens het Crossing Border festival.

De VPRO zendt in het voorjaar van 2012 een driedelige documentaireserie uit over Van Kooten en De Bie. In drie programma’s praten ze met Nipkow-winnaar Coen Verbraak openhartig over hun bijzondere en omvangrijke oeuvre. Een unicum, omdat Kees van Kooten en Wim de Bie nooit eerder op televisie gezamenlijk zo uitvoerig over hun eigen werk zijn geïnterviewd (bron: VPRO).

30 september 2011: Op dinsdag 11 en woensdag 12 oktober voert Kees van Kooten de Dag– en Nachtegaal van Theo Loevendie/Kees van Kooten uit met het Asko Schönberg–ensemble onder leiding van Reinbert de Leeuw, in respectievelijk het Amsterdamse Concertgebouw en het Muziekgebouw Eindhoven. Dit in het kader van de NRC–reeks 'Scherpdenkers', waarbij Van Kooten voor de pauze een rede over 'Echt en Namaak' zal houden.
21 juli 2011: In de week van maandag 25 juli staan Van Kooten en De Bie centraal in het Radio 5 programma Andermans veren.
25 mei 2011: In de VPRO Gids van week 22 (28 mei t/m 3 juni) staat een simplisties kriptogram, die geheel gaat over Van Kooten en De Bie. Inzenders van de oplossing maken kans op de dvd-box Koot en Bie-thematheek.
19 mei 2011: Tijdens het Vrij Denken festival op zondag 29 mei in de Beurs van Berlage zal een postzegel van Van Kooten en De Bie worden gepresenteerd. Deze postzegel verschijnt ter gelegenheid van het zestigjarig bestaan van de Nederlandse televisie. In totaal zal deze reeks 36 bestaan uit verschillende postzegels.
25 maart 2011: De VPRO zendt dit najaar een driedelige documentaireserie uit over Van Kooten en De Bie. In drie programma’s praten ze met Nipkow-winnaar Coen Verbraak openhartig over hun bijzondere en omvangrijke oeuvre. Een unicum, omdat Kees van Kooten en Wim de Bie nooit eerder op televisie gezamenlijk zo uitvoerig over hun eigen werk zijn geïnterviewd (bron: VPRO).
21 maart 2011: Volgens cijfers van Stichting Kijkonderzoek trok de uitzending "Het Koekulloerum invité" 242.000 kijkers (kijkdichtheid 1,6 en een marktaandeel van 5,9). De uitzending werd op donderdag 24 maart herhaald, om 14:05 op Nederland 2 (42.000 kijkers, kijkdichtheid 0,3 en een marktaandeel van 8,5).
25 februari 2011:
Sinds 25 februari is de Komicanon te koop, een DVD met "De terugkeek van Van Kooten en De Bie". Deze was hiervoor alleen te koop als onderdeel van de Thematheek, een DVD box met alle thema DVD's die 17 november 2010 is uitgebracht.
3 februari 2011: Van Kooten en De Bie zullen ook dit jaar een compilatieprogramma samenstellen rond het boekenweekthema ("Curriculum Vitae – geschreven portretten"). Onder de titel "Het Koekulloerum invite van Kees van Kooten en Wim de Bie" zal een inkijk worden gegeven in de familierelaties, hobbies, hang-ups en hartszaken van de twee heren. Het programma wordt op vrijdag 18 maart rond 23:15 uitgezonden op Nederland 2.

Hieronder het complete persbericht:

Dit jaar maken Kees van Kooten & Wim de Bie voor de vijfde achtereenvolgende keer een 'Boekenweekprogramma'. Zij houden dan het thema van de Boekenweek tegen het licht, duiken in hun beeldarchief, dat honderden uitzendingen omvat, vanaf 1969 tot en met 1998, en kiezen daar scènes, mono– en dialogen en quasidocumentaires uit die met het onderwerp van de Boekenweek te maken hebben. Vervolgens beoordelen zij dit materiaal vooral op de punten kwaliteit en actualiteit – de geschiedenis verloopt nu eenmaal cyclisch en zij vinden het leuk wanneer ze in een sketch uit laten we zeggen 1984 een probleem behandeld zien dat in 2011 nog altijd niet is opgelost.

Van Kooten en De Bie zijn op dit moment nog druk bezig met het boven water halen van 'nummers' die aansluiten bij het thema 'Curriculum Vitae – geschreven portretten’ en zoals het er nu uitziet zal deze boekenweek–uitzending veel 'persoonlijke getuigenissen' van hen beiden bevatten: zij hebben immers altijd verslag gedaan van privézaken zoals familierelaties, hobbies, hang-ups, muzikale voorkeuren, hartszaken en hun gestuntel met het 'moderne leven.'

Naast die persoonlijke nummers zal het programma een aantal scènes van de tientallen door hen gecreëerde types bevatten, maar het geheel zal meer dan in de voorgaande vier programma's in het teken staan van Van Kooten & De Bie als privéfiguren: de kijker wordt uitgenodigd om rond te neuzen in hun persoonlijke belevenissen. Vandaar de titel "Het Koekulloerum invite van Kees van Kooten en Wim de Bie".

27 januari 2011: Op deze Nationale Gedichtendag begon in de Centrale Bibliotheek aan het Spui in Den Haag de derde editie van Poëzie Op Pootjes. De opening werd verricht door Kees van Kooten.
22 november 2010: Wim de Bie doet mee aan "Nederland schreeuwt om cultuur" in de HMH in Amsterdam.
19 november 2010: Wim de Bie treedt op tijdens het Crossing Border Festival.
17 november 2010:
Vandaag is de Thematheek uitgebracht, een DVD box met alle zes thema DVD's, aangevuld met de Komicanon, een DVD met "De terugkeek van Van Kooten en De Bie".
14 november 2010: Jessica Stern, Twan Huys en Kees van Kooten over trauma en geluk in de Openbare Bibliotheek Amsterdam.
11 november 2010: Vandaag verschijnt de Koot & Bie-thematheek box. Deze bevat de zes themaschijven en een bonus dvd met De terugkeek van Van Kooten en De Bie. Voor meer informatie, zie de website van de VPRO.
9 november 2010: Kees van Kooten treedt om 20 uur op in de Meervaart, Amsterdam.
2 november 2010: Vandaag is Maud Keus overleden. Eenentwintig jaar lang werkte ze met Van Kooten en De Bie als producer en studioregisseur. Keus is 66 jaar geworden.

Korte biografie van de website Het Schimmenrijk:
"Nederlands televisieproducent en -regisseur. Produceerde onder meer voor de VPRO vanaf 1970 Het gat van Nederland en 21 jaar lang alle programma's van Kees van Kooten en Wim de Bie (tevens studioregie). Ook produceerde Keus een groot aantal documentaires van Hans Keller. Voor de HUMAN regisseerde ze drie postume, geheel uit archiefbeelden samengestelde televisieportretten: van NVSH-voorzitter Mary Zeldenrust-Noordanus, politica Annemarie Grewel en schrijver Gerard Reve, alsmede een profiel van journalist Willem Oltmans. Echtgenote van voormalig televisieredacteur en filmjournalist Cees van Ede."
1 november 2010: Kees van Kooten brengt een korte hommage aan Jan Mulder in het programma Holland Sport van 1 november.
27 oktober 2010: Jacobse en Van Es staan op de cover van HP/De Tijd van deze week, met als titel "Nederland mist Koot & Bie. Juist nu!"
22 oktober 2010: Interview met Kees van Kooten in het Cultureel Supplement van NRC Handelsblad.
15 oktober 2010: Interview met Kees van Kooten over Zo wordt u gelukkig in het radioprogramma Brands met boeken.
10 oktober 2010: Interview met Kees van Kooten over het boek Zo wordt u gelukkig in het programma Kunststof TV. Via deze link kunt u het programma nogmaals bekijken.
8 oktober 2010: Vandaag verscheen bij uitgeverij De Harmonie het boek Zo wordt u gelukkig met vertalingen door Kees van Kooten van gedichten van de Amerikaanse dichter Billy Collins.
6 oktober 2010: Op woensdag 6 oktober staat er in de Volkskrant een groot interview met Wim de Bie.

Wim de Bie nam op 26 september deel aan Verhaal halen 2010. Op 4 september werd de opening van de boekenbeurs Manuscripta mede verzorgd door Kees van Kooten.

Kees van Kooten maakte deel uit van de jury van het filmfestival Film by the sea. Hier is een interview te zien met Van Kooten.

23 september 2010: Kees van Kooten is de verteller bij de "Theo Loevendie 80" voorstelling van Asko|Schönberg in Muziekgebouw aan 't IJ. De voorstelling begint om 20:15. Verder te zien op dezelfde tijd op vrijdag 24 september in Music Sacrum (Arnhem) en op zaterdag 25 september in de Aalmarktzaal van Stadsgehoorzaal Leiden,
7 september 2010: Begin september verscheen het boek "C'est la vie" van Deborah Campert en Barbara van Kooten. Hierin halen zij herinneringen op van vroeger, waaronder enkele over Van Kooten en De Bie.

Op 26 augustus overleed acteur Ton van Duinhoven, die een belangrijk aandeel had in het succes van het televisieprogramma Hadimassa. Op Radio 1 een reactie van Wim de Bie.

6 september 2010: Kees van Kooten is "gast van de dag" bij het VARA programma De Gids.
10 juni 2010: Wim de Bie was op 8 juni te gast bij DWDD en werkte op 9 juni mee aan het programma Kies op 3.

Kees van Kooten maakt deel uit van de jury van het komende filmfestival Film by the sea (zie PZC).

Eind oktober verschijnt Zo wordt u gelukkig met vertalingen door Kees van Kooten van gedichten van de Amerikaanse dichter Billy Collins.

20 mei 2010: Vandaag is 'De hele teringzooi van De Tegenpartij' uitgekomen, de nieuwe DVD met 160 minuten aan materiaal van Jacobse en Van Es.
15 april 2010:
Wim de Bie meldt op zijn Twitter pagina dat er in mei een nieuwe DVD komt met twee uur aan materiaal van Jacobse en Van Es: 'De hele teringzooi van De Tegenpartij'.

"Eindelijk de hele teringzooi van De Tegenpartij! Dertig jaar na hun dood worden Jacobse & Van Es en hun Tegenpartij nog steeds genoemd in de media. Hoog tijd dus voor een dvd met alle tv-uitzendingen van De Tegenpartij." (lees meer)
11 februari 2010: Kees van Kooten is tijdens de Boekenweek te zien in Soest (donderdag 11 maart) en Weesp (donderdag 18 maart).
11 februari 2010: Wim de Bie was op 10 februari te gast bij het populaire Belgische tv-programma De Laatste Show. (Zie ook VPRO Nieuws.) De uitzending was op EEN van 22:10 tot 23:00.
11 januari 2010: From Kooten and The Bie Forever Young
De VPRO meldt dat "volgens een nu vier jaar jonge traditie" Kees van Kooten en Wim de Bie binnenkort hun jaarlijkse bloemlezing op het thema van de Boekenweek presenteren. Dit jaar luidt dat Titaantjes, opgroeien in de letteren. Koot en Bie maken een keuze uit hun oude scènes over jongensleed, zoals dat werd beleefd, besproken en bezongen door F. Jacobse en Tedje van Es, moeder en zoon van Putten, B&W van Juinen, Cor, Cock en Ab van der Laak, de zussen Jet en Koosje Veenendaal, de Vieze Man, de Oudere Jongeren Koos Koets en Robbie Kerkhof met hun Stichting Morekop, en andere oude bekenden. Deze uitzending zal niet worden uitgebracht op DVD. Er is wel een nieuwe Themaschijf gepland voor dit najaar - alleen het thema is nog niet bekend.
Uitzending: vrijdag 12 maart, ca. 23.05 uur, Nederland 2.
(Bron: NRC Mediafilter)
11 januari 2010: In NRC Handelsblad van zaterdag 9 januari was een interview te lezen met Wim de Bie. Naar aanleiding van het interview kan er op de website van NRC Handelsblad gediscusseerd worden over nut en noodzaak van coaches.

Op 5 januari werd Wim de Bie ook geïnterviewd door Anton de Goede voor het radioprogramma De Avonden.

Op 10 januari werd Wim de Bie geïnterviewd door Kruispunt Radio.

06 januari 2010: Wim de Bie is terug bij de VPRO als Nationale Mental Coach, zie wimdebie.nl. Daarvoor is Wim de Bie actief op twitter, facebook, youtube, linkedin. Lees ook dit artikel in de Volkskrant.

Wim de Bie was op 5 januari te gast bij Pauw & Witteman. Klik hier om het interview te bekijken.

19 december 2009: "Wim de Bie keert in januari terug bij de VPRO, als 'Nationale Mental Coach'. De VPRO meldt dat De Bie 'gedurende een jaar vanuit een volstrekt onafhankelijke, kritische opstelling adviezen geven aan mensen en instellingen die werkzaam zijn op de meest uiteenlopende terreinen binnen onze samenleving'. Op een nieuwe website, online vanaf 5 januari, zal De Bie zich 'met behulp van de digitale nieuwe media en via diverse platforms zoals Facebook, YouTube, Twitter en LinkedIn, richten tot hen die de weg zijn kwijtgeraakt in de complexe samenleving anno 2010'."
Bron: De Volkskrant, vrijdag 18 december, pagina 46.
22 november 2009: Sinds 16 november is bij de VARA de compilatie DVD Hadimassa. Een overzicht te koop. Met dank aan Rutger voor deze tip.
15 november 2009: Op zaterdag 21 november treedt Wim de Bie op tijdens het festival Crossing Border in Den Haag. Helaas is Crossing Border voor die dag al uitverkocht.
31 augustus 2009:
Omstreeks 1 november verschijnt de nieuwe dvd van Van Kooten en De Bie, voorlopig getiteld Dit was de media!. "Een dikke dvd over de jaren waarin de dvd nog niet bestond en de Nederlander nog gelukkig dacht te kunnen worden zonder porno, maar met Sport7, Super8, TV10, video en een vast telefoontoestel. Daarover handelen de tientallen hilarische, nog niet eerder op video of dvd verschenen scènes." Met onder andere Ralph en Thea Ternauw, Jet en Koosje Veenendaal, prof. dr. ir. P. Akkermans en O. den Beste (ex-leraar Duits).
Lees hier meer informatie.
29 augustus 2009: Wim de Bie signeert op de Uitmarkt in Amsterdam.
24 mei 2009: Wim de Bie leest voor en signeert in Boekhandel Paagman (Den Haag).
23 mei 2009: Wim de Bie leest voor en signeert in Boekhandel Athenaeum (Amsterdam).
19 mei 2009: Nienke Feis heeft op haar onvolprezen VPRO Radio Archief ter gelegenheid van De Bie's verjaardag een aantal fragmenten online gezet.
17 mei 2009: Wim de Bie viert vandaag zijn zeventigste verjaardag. Van harte proficiat! Kijk ook eens naar de verjaardag van Arie Temmes en prinses Juliana.
15 mei 2009: Wim de Bie leest voor en signeert in boekhandel Broese (Utrecht).
14 mei 2009: Wim de Bie leest voor en signeert in boekhandel Scholtens Wristers (Groningen). Op Youtube zijn hiervan twee filmpjes te zien: hier en hier.
09 mei 2009: Wim de Bie leest voor en signeert in Boekhandel v/h Van Gennep (Rotterdam).
07 mei 2009: Er is ook een kijkje achter de schermen van de uitzending van 5 mei van Pauw en Witteman beschikbaar.

Wim de Bie leest voor en signeert in boekhandel De Drvkkerij (Middelburg).

06 mei 2009: Kees van Kooten was op zaterdag 25 april te gast bij Šimek 's Nachts op elsevier.nl

Op 28 april was Wim de Bie te gast bij het programma De Avonden, waarin hij werd geïnterviewd over zijn nieuwste boek Meneer Foppe & de hele reutemeteut.

Een videogesprek met de Wim de Bie op Literatuurplein.

Wim de Bie hield op 4 mei 2009 tijdens de Nationale Herdenking de toespraak "Raketten en onschuldige burgers". Deze is hier terug te zien.

In het radioprogramma Met Het Oog Op Morgen was op 4 mei een interview te horen met Wim de Bie.

Op 5 mei verscheen in de rubriek Volkskrant/Oog een interactieve animatie op internet, waarin De Bie spreekt over zijn eerste Bevrijdingsdag.

Op 5 mei was Wim de Bie te gast bij Pauw en Witteman.

04 mei 2009: Wim de Bie houdt op 4 mei 2009 tijdens de Nationale Herdenking een toespraak - live op tv vanaf 18.45 uur, Nederland 2 - en hij zal daarna geïnterviewd worden op Radio 1 in Met Het Oog Op Morgen tussen 23.00 en 24.00 uur. Op 5 mei verschijnt in de rubriek Volkskrant/Oog een interactieve animatie op internet, waarin De Bie spreekt over zijn eerste Bevrijdingsdag.
19 april 2009: Komende week staat Radio West geheel in het teken van Van Kooten en De Bie. Elke dag zijn er sketches van Van Kooten en De Bie te horen. Daarnaast is er een imitatiewedstrijd (met in de jury Kees van Kooten) en op woensdag 22 april een interview met Wim de Bie. Op de website van Radio West kun je meer informatie lezen.
25 maart 2009: Sinds vandaag is een speciale Meneer Foppe website geopend. De site begeleidt het verschijnen van het boek 'Meneer Foppe en de hele reutemeteut' (1 mei 2009). Op de site staan video's waarin Wim de Bie de making-of van het boek zal laten zien. Maar de site bevat ook nieuwe, actuele Meneer Foppe-verhaaltjes. Op Meneer Foppe kun je (bijna) elke dag iets nieuws lezen.

De speciale compilatie "Tjielp Tjielp - De Literaire Zoo" van is terug te zien via de website Uitzending gemist.

09 maart 2009: Kees van Kooten was vandaag te gast bij het VARA programma De Wereld Draait Door. De uitzending is terug te zien via de website Uitzending Gemist.

Kees van Kooten leest op zaterdag 21 maart tweemaal drie kwartier voor uit eigen werk in Bibliotheek Waterweg (Schiedam). De eerste keer om 20 uur en de tweede keer op 21:30. Tussen 20:45 en 21:30 zal Van Kooten signeren. Link naar het complete programma van Boek&Bal Waterweg 2009 van de bibliotheek.

08 maart 2009: Tijdens de Boekenweek 2009 zal Kees van Kooten voorlezen uit eigen werk en signeren in Selexyz Donner (Rotterdam) op zaterdag 14 maart om 14:30 uur en op vrijdag 20 maart om 21:00 uur in Selexyz Scheltema (Amsterdam). Ook zendt de VPRO op donderdag 12 maart om 22:50 op Nederland 2 een kort auteursportret uit van Kees van Kooten.

In de week van 9 maart is Kees van Kooten te gast bij De Wereld Draait Door.

Wim de Bie werkt mee op zaterdag 14 maart mee aan een speciale avond ter ere van de dichter Hans Verhagen in De Balie in Amsterdam. Deze avond wordt georganiseerd door het literair tijdschrift Passionate.

In het Volkskrantblog Tegendraads staat een leuke ontmoeting beschreven tussen de auteur van het blog en Wim de Bie.

20 februari 2009: Van Kooten en De Bie over dieren: tijdens de 74e editie van de Boekenweek komende maand, besteden Van Kooten en De Bie op hun eigen wijze aandacht aan het thema. Het bekende duo spitte in zijn archieven naar scènes die betrekking hebben op het thema Tjielp Tjielp - De Literaire Zoo. Dat maakte de VPRO woensdag bekend.
Al drie jaar dragen Van Kooten en De Bie op deze manier hun steentje bij aan de literaire week.
De uitzending, met oude beelden uit de populaire show, is te zien op woensdag 18 maart vanaf 22.55 uur op Nederland 2.
[Bron: ANP, o.a. via AD, BNR, De Pers ED en De Gelderlander.
Het is nog niet bekend of deze compilatie ook op DVD zal worden uitgebracht.
Update 8 maart: Deze compilatie zal niet op DVD worden uitgebracht. [Bron: VPRO Gids]
02 februari 2009: Op de site van de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren staat sinds kort een digitale versie van het Het Groot Bescheurboek. Op de site vindt je ook biografieën van Wim de Bie en Kees van Kooten.
[Met dank aan Edith!]
28 januari 2009: Wim de Bie houdt dit jaar tijdens de Nationale Herdenking de 4 meivoordracht. De Bie spreekt zijn literaire voordracht, die rechtstreeks wordt uitgezonden door de NOS, uit tijdens de herdenkingsbijeenkomst in de Nieuwe Kerk in Amsterdam. Hij gaat vooral reflecteren op het belang van herinneren en herdenken, kondigt het Nationaal Comité 4 en 5 mei aan. De voordracht wordt, zoals elk jaar, uitgegeven in samenwerking met de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) en is vanaf 5 mei beschikbaar in de boekhandel.
[Bron: Elsevier, Telegraaf]
06 januari 2009: Op donderdag 8 januari om 0:00 op Nederland 2 zendt de VPRO De Dienstlift uit, een eenakter met Van Kooten en De Bie, geschreven door de onlangs overleden toneelschrijver Harold Pinter. De Dienstlift werd voor het eerst uitgezonden op 23 december 1976, als onderdeel van een avondvullende uitzending van het Simplisties Verbond. De uitzending is terug te zien via Uitzending gemist.
11 december 2008: Ook Wim de Bie komt in 2009 met een nieuw boek: "Meneer Foppe en de hele reutemeteut" (9 april).
02 december 2008: Begin 2009 verschijnen twee nieuwe boeken van Kees van Kooten: "Het dierbaarste" (12 februari) en "Tijdloos ouderwets" (23 februari).
19 november 2008: Hoewel Bieslog voorlopig nog gesloten blijft, zal Wim de Bie ook dit jaar weer verslag uitbrengen van het Crossing Borderfestival in Den Haag (dinsdag 18/11 tm zaterdag 22/11). De Bie treedt zaterdag zelf op.
10 september 2008:
Op woensdag 29 oktober verschijnt de nieuwe dvd van Van Kooten en De Bie, getiteld Dames heren ook! uitgekomen. Met deze dvd brengen Van Kooten & De Bie hulde aan allen die anderen iets willen leren, bijbrengen, opdringen of aan het verstand peuteren. U ziet: de voorzitter van de Gereformeerde junkenbond, een reïncarnatiehypnotherapeut, de heer Bussink, voorzitter van de antiverzetsbeweging, psychologe Mémien Holboog, hulpverleners Pierre en Reinier, het gezin Van der Laak met hun Nieuwe Avro en tientallen andere goedwillende krabbelaars.
Met als bonus de twee ledenwerfspots met Wim Kan!

15 mei 2008: De legendarische benefietavond Een Gebaar is eindelijk uitgebracht op dvd. Deze is alleen te bestellen bij de VPRO.

Kees van Kooten is boegbeeld van het onderdeel Verhalenverteller van de Stadsspelen, een subprogramma van Amsterdam Wereldboekenstad.

13 mei 2008: BIESLOG STOPT! Op woensdagochtend 13 mei kondigt Wim de Bie aan dat Bieslog (tijdelijk?) wordt gesloten. In het radio-programma Radio Online geeft Wim de Bie een korte toelichting.

In het nieuwe nummer van het tijdschrift Hollands Diep staat een kort verhaal van Kees van Kooten.

29 april 2008: Op donderdag 1 mei is Kees van Kooten te gast bij het televisieprogramma De Wereld Draait Door (Nederland 3, 19:30).
28 april 2008: In november treedt Kees van Kooten driemaal op met het Noord Nederlands Orkest. Op donderdag 6 november zijn ze te zien in De Oosterpoort in Groningen, op vrijdag 7 november in De Muzeval in Emmen en op zaterdag 8 november in De Tamboer in Hoogeveen.
17 maart 2008: Wim de Bie was te horen in de uitzending Duizend Woorden van vrijdag 14 maart.

Op donderdag 13 november speelt Kees van Kooten met de band van Corrie van Binsbergen in de Philharmonie in Haarlem.

10 maart 2008: Op woensdag 12 maart is om 20:50 op Nederland 2 het programma Van Kooten en De Bie: Ouwe jonges krentebrood te zien, een compilatie rond het thema van de Boekenweek. Alle scènes zijn (naar verwachting) afkomstig van de nieuwe dvd Ouwe lullen en krasse knarren.

In Enschede wordt de Boekenweek op 12 maart geopend door Kees van Kooten, met de literaire actuele show 'Kees van Kooten, lacht, speelt en vraagt zich af'. Locatie: Prismare aan de Roomweg. Tijd: van 20.15 tot 23.30 uur.

19 februari 2008: Op 28 februari verschijnt de nieuwe verzameld DVD van Van Kooten en De Bie: Ouwe lullen en krasse knarren. Op deze themaschijf ventileren Jet en Koosje Veenendaal, vader en zoon Bussink, Gé en Arie Temmes, Ralph en Thea Ternauw, vader en dochter Van der Pas en tientallen andere tragikomische senioren de wrokken, twijfels, missers, beloften en verwachtingen waar ons land in het laatste kwart van de vorige eeuw mee worstelde en die men niet te boven kwam.
19 februari 2008: Voor Hagenezen en Hagenaars: Den Haag Centraal, een échte Haagse weekkrant. Aanbevolen door Van Kooten en De Bie.
18 februari 2008: Op 13 maart komt Kees van Kooten naar het ZINiN Theater in Nijverdal. In de ZINiN Bibliotheek Nijverdal is vanaf donderdag 7 februari een tentoonstelling met originele foto's, manuscripten, de gouden ganzenveer van Van Kooten en vele andere materialen te bezichtigen.

In Almere wordt op zondag 16 maart in theater de roestbak een boekendag georganiseerd. Kees van Kooten is een van de sprekers.

Kees van Kooten treedt op maandag 17 maart op in Odeon De Spiegel in Zwolle.

28 januari 2008: Kees van Kooten treedt op 10 februari op tijdens het festival Romantiek in Oostende.

Op dinsdag 18 maart draagt Kees van Kooten voor uit eigen werk in Theater De Meenthe in Steenwijk.

23 januari 2008: Op 6 maart verschijnt de nieuwe verzameld DVD van Van Kooten en De Bie: Ouwe lullen en krasse knarren - Tijdloze bejaardenhumor.

09 januari 2008: Tijdens het festival Winternachten zal Kees van Kooten meedoen aan een debat over onderwerpen en taboes van humor in de Arabische en westerse wereld. Dit debat vindt plaats op vrijdag 18 januari om 20 uur in de grote zaal van Theater aan het Spui.

Op zaterdag 2 februari draagt Kees van Kooten voor uit Mijn plezierbrevier in Theater Figi te Zeist. De avond wordt georganiseerd door de Rotary en een deel van de opbrengst van de avond komt ten goede aan het kinderhospice "De Glind" in Barneveld. De avond begint om 20:15.

01 januari 2008: Tot en met 4 januari worden op het themakanaal /Geschiedenis drie afleveringen van Het Gat van Nederland uitgezonden. Het gaat om Het Gat van Nederland 13 (6/9/73), Het Gat van Nederland 16 (8/11/73) en Het Gat van Nederland 24 (25/4/74). Aflevering 13 wordt woensdag 2/1 (16:00), donderdag 3/1 (12:00) en vrijdag 4/1 (08:00) uitgezonden. Aflevering 16 is te zien op dinsdag 1/1 (01:18), woensdag 2/1 (13:18), donderdag 3/1 (09:18 en 21:18) en vrijdag 4/1 (05:18). En aflevering 24 wordt uitgezonden op dinsdag 1/1 (09:37), woensdag 2/1 (05:37), donderdag 3/1 (01:37) en vrijdag 4/1 (17:37).
18 november 2007: Op het publiekscongres 'Onze taal, onze toekomst', dat op zaterdag 8 december in de Jaarbeurs in Utrecht gehouden wordt, zullen Kees van Kooten en Wim de Bie het erelidmaatschap van het Genootschap Onze Taal in ontvangst nemen. Het erelidmaatschap is in 1995 voor het laatst toegekend, toen aan schrijver en tekenaar Marten Toonder. De bijzondere bekroning wordt verleend aan personen met buitengewone verdiensten voor de Nederlandse taal. Hier kunt u een interview lezen dat de Simpelsite heeft mogen voeren met Van Kooten en De Bie tijdens het congres van het Genootschap Onze Taal.
10 november 2007: Theo Bennes doet in zijn column van 7 november op website van OOR verslag van zijn bezoek aan de tentoonstelling En Wel Hierom in het museum voor Beeld en Geluid.
23 oktober 2007: Op 16 november wordt een nieuwe dvd uitgebracht van Van Kooten en De Bie: Puur vieziek. Op deze dvd worden "de grenzen van de sexuele ethiek en de spankracht van onze fysieke relaties verkend". Met onder andere Walter de Rochebrune, De Vieze Man, Carla en Frank van Putten, Ralph en Thea Ternauw, Jet en Koosje Veenendaal, F. Jacobse en Tedje van Es, Dirk en Koos Koets. In totaal zevenentwintig scènes in ongeveer honderd minuten. Alle scènes zijn niet eerder op dvd uitgebracht.
18 juli 2007: Vanaf 18 juli is de tweede editie van de digitale Juinensche Courant verkrijgbaar. Beeld en Geluid brengt naar aanleiding van de Van kooten en De Bie tentoonstelling 'En wel hierom!' in totaal drie speciale edities uit van de bekende huis-aan-huiskrant. Deze 21e eeuwse courant is te bestellen per mobiele telefoon: Sms 'JUINEN' naar 4443, voor België 3669 (50 cent).
14 juni 2007: De tentoonstelling "Van Kooten en De Bie: En wel hierom!" is geopend in de Blauwe Stad van de Beeld en Geluid Experience in Hilversum. De tentoonstelling is vanaf 15 juni toegankelijk voor het grote publiek en loopt tot en met zondag 4 november.

Maud Keus, voormalig producer van de programma’s, treedt voor deze tentoonstelling op als gastconservator. Zij maakt een verrassende, nieuwe selectie uit het enorme aanbod. Guus van den Heuvel, eerder verantwoordelijk voor de decors, heeft de vormgeving van de tentoonstelling voor zijn rekening genomen. Kees van Kooten en Wim de Bie zijn als adviseurs bij de ontwikkeling van de tentoonstelling betrokken geweest.

Openingstijden: van dinsdag t/m zondag van 10.00- 21.00 uur. Voor meer informatie : www.beeldengeluid.nl

Simpelsite was bij de opening aanwezig. Hier kun je een paar foto's bekijken. Zie verder bijvoorbeeld op Bieslog en Hanneke Groenteman, Trouw, Radio Nederland Wereldomroep, De Jonge Journalist, De Stentor, Volkskrant (via Onan's Lemming), NRC Handelsblad Het Parool Algemeen Dagblad, De Telegraaf, Nu.nl, Spits, De Pers.

09 juni 2007: Van Kooten en De Bie waren te gast bij De Zomer Draait Door. Ze spraken met Matthijs van Nieuwkerk en Marc-Marie Huijbregts onder andere over Koos Koets en Robbie Kerkhof, Carla en Frank van Putten en Diana Charité. De uitzending is via bovenstaande link nog terug te zien.
19 april 2007: Wim de Bie meldt op 19 april op zijn weblog dat de jurk van Berendien de tand(jes) des tijds niet heeft doorstaan...
25 maart 2007: Kees van Kooten treedt op in de Centrale Bibliotheek van Breda. Lees hier meer.
22 maart 2007: Kees van Kooten treedt op in Theater de Tobbe in Voorburg.
21 maart 2007: Kees van Kooten treedt op in De Hanzehof in Zutphen.
20 maart 2007: Kees van Kooten treedt op in de theaterzaal van Scholengemeenschap ’t Rijks in Bergen op Zoom. De avond werd georganiseerd door bibliotheek Het Markiezaat.
18 maart 2007: Kees van Kooten treedt op in De Purmaryn in Purmerend.
16 maart 2007: Wim de Bie is te horen in het radioprogramma Duizend Woorden (Concertzender, 21 - 22 uur). Zie ook op Bieslog.
14 maart 2007: Wim de Bie leest voor in boekhandel Paagman aan de Frederik Hendriklaan in Den Haag. Te horen op Radio West tussen 12 en 14 uur. Zie ook op Bieslog.
13 maart 2007: Kees van Kooten opent vandaag het Boekenbal met een programma rond het thema 'Lof der Zotheid - scherts, satire en ironie'. In de Stadsschouwburg van Amsterdam gaat hij op zoek naar de moeilijk te vinden humor in de Nederlandse literatuur.
11 maart 2007: Kees van Kooten is te gast bij het NPS programma Arena. Hij vertelt over humor in de Nederlandse literatuur en over zijn nieuwste boek Episodes.

Om 22:50 zend de VPRO op Nederland 2 een programma van Van Kooten en De Bie uit, dat ze speciaal hebben gemaakt voor de komende boekenweek. De scènes uit deze aflevering zijn ook te zien op de dvd's Schertz, Zatire en Yronie en Ons Kijkt Ons 9.

10 maart 2007: De tentoonstelling "Kamagurka: Lof der Zotheid" in Cultureel Centrum Corrosia (Almere) is geopend door Kees van Kooten. De tentoonstelling is te zien tot en met 15 april.
7 maart 2007: Kees van Kooten is te gast bij het NPS radioprogramma Kunststof. Deze uitzending is nog te beluisteren op de site en kan ook worden gedownload als podcast.

6 maart 2007: Arjen van de Grijn, de huisgrimeur van Van Kooten en De Bie, is te gast bij De wereld draait door. Hij vertelt over het ontwikkelen van het typetje Thijs Wöltgens en over Simon Carmiggelt die niet meer bij kwam van het lachen bij de opnames van Vroeger kon je lachen.
4 maart 2007: Op 15 juni wordt de tentoonstelling "Van Kooten en De Bie: En wel hierom!" geopend in Beeld en Geluid in Hilversum. Op deze tentoonstelling is een overzicht te zien van het omvangrijke televisie-oeuvre van Van Kooten en De Bie. Hun decorontwerper Guus van den Heuvel verzorgt de inrichting (inclusief mattenklopper en badmeesterstoelen) en toenmalig producent Maud Keus treedt op als gastconservator. De tentoonstelling is te zien tot en met 4 november.
1 maart 2007: Het legendarische kunst- en cultuurtijdschrift Hollands Diep keert terug. In het eerste nummer, dat verschijnt op 8 maart, staan bijdragen van onder meer Kees van Kooten, Tommy Wieringa, Bas Heijne, Elsbeth Etty, Paul Witteman, Nelleke Noordervliet en Youp van 't Hek. Lees hier meer en bekijk hier de brochure.

Kees van Kooten treedt op in de Schouwburg van Amstelveen.

26 februari 2007: Kees van Kooten treedt op in ??.
3 februari 2007: Omstreeks 8 maart komt de dvd "Schertz, Zatire en Yronie door Van Kooten & De Bie" uit, met hierop materiaal dat niet eerder op video of dvd is uitgebracht. Lees hierover meer op de site van De Harmonie.

Daarnaast brengt De Harmonie, op veler verzoek, een herdruk uit van het zeer populaire fotoboek Ons Kent Ons. Te koop in de boekwinkel vanaf 1 juni. Lees hier meer.

31 januari 2007: De komende weken staan er in de rubriek Vrijplaats van de Volkskrant stukjes uit Bieslog te lezen.

In februari verschijnt "Epi-sodes", een "opa-bundel" van Kees van Kooten die hij heeft geschreven voor zijn kleinzoon Roman. Zie ook dit interview in BN/De Stem.

Kees van Kooten treedt op in de Schouwburg van Amstelveen.

27 januari 2007: Kees van Kooten treedt 's middags op in Theater Het Spui in Den Haag en 's avond in de Schouwburg in Raalte.
26 januari 2007: Kees van Kooten treedt op in de Schouwburg in Ommen.
25 januari 2007: Kees van Kooten treedt op in het Muziekcentrum in Utrecht.
24 januari 2007: Kees van Kooten treedt op in de Schouwburg in Eindhoven.
17 januari 2007: Belangrijke oproep! Het instituut voor Beeld en Geluid zoekt voor een tentoonstelling over Van Kooten en De Bie de uitzending van de "Alles is Anders Show" (29 december 1979) waarin Koot en Bie werden geïnterviewd door Aad van den Heuvel. Als iemand die uitzending heeft, neem dan alsjeblieft contact met ons op!
6 januari 2007: De lezers van de Groene Amsterdammer hebben het verzameld werk van Van Kooten en De Bie gekozen tot het beste wat het er op de Nederlandse televisie te zien is geweest. De lezers konden een Eeuwige Televisie-Top 5 opsturen en Van Kooten en De Bie werden het meest genoemd en het hoogst gewaardeerd. Speciale vermelding kregen de Positivo's ("Onze God is de beste") en de uitzending in de rust van Nederland-Schotland, WK Voetbal 1978 (11 juni 1978). Helaas spelt Walter van der Kooi, de auteur van het artikel in de Groene, het Simplisties Verbond herhaaldelijk als SimplistiSCH Verbond. Daar moet de mattenklopper overheen!
3 januari 2007: Tussen zaterdag 6 januari en vrijdag 12 januari is de twee uur lange compilatieaflevering "Dat van die, wat was dat ook al wee toen: dat had nog wel wat!" (01-09-77) elke avond om 21 uur te zien op /Geschiedenis TV!
6 december 2006: In tegenstelling tot eerdere berichten is de tentoonstelling over Van Kooten en De Bie pas vanaf 15 juni 2007 te zien in het Museum voor Beeld en Geluid. De tentoonstelling zal "Van Kooten en De Bie. En wel hierom!" gaan heten.
18 november 2006: Kees van Kooten leest om 20:15 voor uit "Mijn Plezierbrevier" in De Luifel in Heemstede.
29 oktober 2006: Op 2 december wordt het Museum voor Beeld en Geluid geopend. De openingsexpositie gaat over Van Kooten en De Bie. Bij deze tentoonstelling hoort een uitgebreide catalogus, die is samengesteld door Maud Keus.
19 september 2006: Kees van Kooten doet vandaag verslag van de gebeurtenissen op Prinsjesdag in de STER-blokken van Radio 1. Van Kooten zal de troonrede analyseren op het belang dat erin wordt toegekend aan de rechten van dieren. Kees van Kooten is hoopvol gestemd, dat Hare Majesteit, een gevoelige vrouw met een hoog ontwikkeld ethisch besef, het eindelijk zal gaan opnemen voor de situatie van honderden miljoenen dieren die lijden en sterven in de bio-industrie.

De commentaren van Kees van Kooten over de aaibaarheidsfactor van troonrede en Majesteit zullen muzikaal begeleid worden door Kasper van Kooten.

Kees en Kasper van Kooten zullen minimaal tienmaal 'inbreken' in de Radio 1 programmering om de luisteraar verslag te doen van het diervriendelijkheidsgehalte van Prinsjesdag. Voor wie de spotjes mist op prinsjesdag zullen er een aantal herhaald worden rond Vara’s Vroege Vogels op zondag 24 september a.s.

Ook op de website www.partijvoordedieren.nl zullen de spotjes na Prinsjesdag te beluisteren zijn.

[Bron: Partij voor de Dieren]
7 september 2006: Kees van Kooten staat, samen met vijftien andere bekende Nederlanders, op de kandidatenlijst voor de Partij voor de Dieren.
30 juni 2006: Op about:blank is een kort interview te lezen met Wim de Bie.
05 april 2006: Vandaag is de première van een nieuwe reeks voorstellingen van Kees van Kooten in De Kleine Komedie, getiteld "Mijn Plezierbrevier". Tijdens de voorstelling leest en speelt Van Kooten een aantal topstukken uit het gelijknamige boek voor. De overige voorstellingen zijn op:
woensdag 5 april, donderdag 6 april, zondag 14 april, vrijdag 26 mei - maandag 29 mei, dinsdag 6 juni, woensdag 7 juni en zondag 11 juni. Tijdens de voorstellingen op 26, 27 en 28 mei wordt Van Kooten begeleid door Corrie van Binsbergen en haar Band.
04 april 2006: Kees van Kooten is vandaag te gast bij het VARA programma De wereld draait door naar aanleiding van het boek "Mijn plezierbrevier" dat Van Kooten heeft samengesteld.
20 maart 2006: Op Bieslog zijn een aantal moeilijk verkrijgbare singles van Van Kooten en De Bie te beluisteren. Het gaat om de singles Lonely Street / Voorbij (1969), Dat is de blues / Kom bij me terug (1969) en de nummers "Hallo" en "Lucille".
16 maart 2006: Van Kooten en De Bie hebben een Edison in de categorie kleinkunst/luisterlied gewonnen voor de Audiotheek.
15 maart 2006: Naar aanleiding van het winnen van een Dutch Bloggie is Wim de Bie te gast bij het TROS radioprogramma Radio Online.
13 maart 2006: Wim de Bie heeft een Dutch Bloggie gewonnen voor zijn weblog Bieslog in de categorie BN-blog.
09 november 2005: Op donderdag 10/11 zal Wim de Bie om 14 uur live via internet vragen beantwoorden over nieuwe en oude media: zie Expert op afstand.
02 november 2005: Het eerste exemplaar van de Audiotheek werd door Van Kooten en De Bie overhandigd aan Rinus Ferdinandusse. Binnenkort kunt u op de Simpelsite een verslag lezen van de deze memorabele gebeurtenis. De Audiotheek is vanaf vrijdag 4 november verkrijgbaar in de winkel.

's Avonds waren Van Kooten en De Bie te zien in NOVA. De uitzending is hier nog te bekijken.

Ook in De Wereld Draait Door werd kort aandacht besteed aan Van Kooten en De Bie. Dit kun je hier terugzien.

Een langer item was te zien bij RTL Boulevard, ook dat is nog online te zien. (Zie bij 2/11.)

De radio liet zich ook niet onbetuigd. In het Radio 1 Journaal was er een reportage van Jeroen Wielaart te horen, wat ook nog online te beluisteren is. Het gaat om de uitzending van 18 tot 19 uur en de reportage begint om ongeveer 18:44.

Last but not least besteedde ook NSE kort aandacht aan het verschijnen van de Audiotheek. De uitzending staat nog ongeveer twee weken online.
22 oktober 2005: In het Volkskrant Magazine staat een groot interview met Wim de Bie.
[Alleen abonnees kunnen het artikel online lezen.]
16 oktober 2005: Van Kooten en De Bie zijn terug! Ze werken (tijdelijk) weer samen, ter gelegenheid van de 'Audiotheek' die op 4 november wordt uitgebracht. Deze cd-box bevat in ieder geval negen LP's en één EP die Van Kooten en De Bie hebben gemaakt, samen met de bonus-cd 'Typeplanner' met nieuw (!) materiaal. Deze bonus-cd dient "ter demonstructie van het navigatiesysteem" waarmee de directeuren van het Simplisties Verbond de Nederlandse GPS-markt hopen te veroveren. Op de box staan waarschijnlijk ook alle singles die Van Kooten en De Bie hebben gemaakt. In ieder geval bevat de Audiotheek het volgende materiaal:
(01) Clicheemannetjes: 10 gesprekken aan het biljart (1967)
(02) De wereld van de Klisjeemannetjes (1968)
(03) De eerste lp van het Simplisties Verbond (1975)
(04) De tweede lp van het Simplisties Verbond (1976)
(05) Hengstenbal (1977)
(06) Op hun pik getrapt! (1980)
(07) Gouden Doden EP (1981)
(08) Mooie meneren (1982)
(09) Draaikonten (1984)
(10) Willen niet dood (1987)
(11) Typeplanner (bonus-cd)
(Zie ook Universal Music.)
Het is heel erg goed nieuws dat dit materiaal weer beschikbaar komt. Dit geldt vooral voor "De wereld van de Klisjeemannetjes", die nooit is uitgebracht op cd, en de "Tweede Langspeelplaat", die al heel lang niet meer verkrijgbaar is op cd. Helaas is de box niet helemaal volledig: zo ontbreken de cursus Esperanto, de LP van Hadimassa en Een Gebaar. Maar dit mag de pret niet drukken, want naar het zich laat aanzien, is dit een prachtige box.
Het eerste exemplaar van de Audiotheek zal op woensdag 2 november worden uitgereikt aan Rinus Ferdinandusse.
In de avonduitzending van het Radio 1 Journaal van 16 oktober is er een kort interview met Wim de Bie over de Audiotheek. Deze uitzending kun je hier terugluisteren (uitzending 18:00-19:00). Het interview met De Bie begint om ongeveer 18:50.
Zie verder ook: [NOS Journaal site] en [Nu.nl]
11 mei 2005: Interview met Wim de Bie bij het NPS radioprogramma Kunststof. Dit interview is te beluisteren op de site van Kunststof.
09 mei 2005: Wim de Bie heeft de Zilveren Prichettprijs voor de beste multimediale presentatie gewonnen voor zijn Bieslog. De uitreiking is op 2 juni in Amsterdam.
5 april 2005: "Satiricus en voormalig TV-persoonlijkheid Wim de Bie opende afgelopen zondag de expositie 'Tuinen' in de Grote Kerk in Emmen. De tentoonstelling toont schilderijen, vaak olieverf, van vijf verschillende kunstenaars uit het hele land waaronder Ernestine Oosting. Zij is de zus van Aleid Rensen-Oosting en eega van Wim de Bie. Ook hangt er werk van Jacqueline Kazemier, Geeske Heeg, Hans Feyerabend en Monica Jonkergouw. De expositie is samengesteld door Berber en Peter van Strien van Galerie van Strien uit Nieuw-Amsterdam en georganiseerd door de Stichting Grote Kerk Cultureel. Wim de Bie opende op geheel eigen wijze de tentoonstelling, maar vond het eigenlijk meer dan schandalig dat hij achter het spreekgestoelte stond. "Nee, hier had een ter zake doende deskundige moeten staan, bijvoorbeeld professor Henk van Os met veel armgebaar." De Bie verklaarde helemaal niks van tuinen te weten en hield anekdotes over zijn vader en diens voorliefde voor sierpompoenen. Dit tot groot vermaak van circa 120 genodigden, waaronder Jan en Johanna Mulder, Cherry Duins, en Debbie Campert. Wim de Bie opent normaal gesproken geen exposities. "Maar voor mijn schoonfamilie -Jaap en Aleid Rensen- en m'n eigen vrouw Ernestine maak ik natuurlijk graag een uitzondering", aldus de hoofdredacteur van Bieslog. De tentoonstelling 'Tuinen' is te bezichtigen tot en met 5 juni en is geopend op dinsdag, woensdag, donderdag en zaterdag van 13.00 uur tot 17.00 uur."
Bron: Sport Pers Bureau Emmen.
14 december 2004: Kees van Kooten heeft de virtuele tentoonstelling "Het logo van Nederland" geopend in het Haagse Museum Meermanno. Deze expositie is tot 30 april 2005 te zien op de website www.hetlogovannederland.nl.
(Zie De Gelderlander)
22 april 2004: Kees van Kooten heeft vandaag de Gouden Ganzenveer 2004 in ontvangst genomen. In zijn dankwoord ging Van Kooten in op zogenaamde hekelcultuur die steeds wijdverbreider lijkt te worden. De Gouden Ganzenveer werd uitgereikt in hotel The Grand in Amsterdam.
01 maart 2004: Omdat Bieslog twee jaar bestaat, geeft Wim de Bie zijn lezers een verjaardagscadeau! Je kunt nu zijn CD De Fluiten van Ver Weg downloaden!
19 januari 2004: De Gouden Ganzenveer 2004 is toegekend aan Kees van Kooten. De Academie De Gouden Ganzenveer lauwert Kees van Kooten wegens zijn betekenis voor het geschreven woord. Op donderdag 22 april a.s. neemt Kees van Kooten de Gouden Ganzenveer 2004 in ontvangst.
02 januari 2004: Kees van Kooten en Wim de Bie waren te horen in een Marathoninterview van de VPRO. Drie uur lang werden de heren aan de tand gevoeld door Arend-Jan Heerma van Voss. Dit interview is terug te luisteren op de website van de VPRO en is ook te bestellen op cassette of cd (zie "Nabestellen radio en televisie programma's").
03 december 2003: Op de boekensite van de VPRO kun je gratis zeven mp3's downloaden waarin Wim de Bie het boek Meneer Foppe Over de Rooie voorleest. Op deze site staat ook een cd-hoesje dat je uit kunt printen. Verder vind je nog een extra streaming real audio fragment waarin Wim de Bie het korte verhaal Kansarm voorleest, een nieuw avontuur van meneer Foppe. Dit fragment is afkomstig uit het radioprogramma De Avonden (uitgezonden op 2 december).
1 december 2003: De komende maanden kunt u in een aantal filmhuizen genieten van "De Witte Doek Terugkeek van Van Kooten & De Bie". Deze terugkeek is samengesteld door Kees van Kooten en Wim de Bie en is dus niet hetzelfde als de Terugkeek die op 16 november werd uitgezonden door de VPRO.
Op de backstage site van de VPRO vindt u meer informatie over waar en wanneer de Witte Doek Terugkeek precies te zien zal zijn.
Update november 2004: de Terugkeek draait inmiddels niet meer in de bioscoop.
29 november 2003: Kees van Kooten en Wim de Bie staan op de cover van Vrij Nederland. Het artikel gaat over de invloed van het duo op de huidige generatie imitatoren.
[Copyright Vrij Nederland 2003]
27 november 2003: Volgens de gegevens van Stichting Kijkonderzoek hebben er 2,293 miljoen mensen gekeken naar de Terugkeek van Van Kooten & De Bie. (De kijkdichtheid was 15,6% en het marktaandeel van 27,9%.) De Terugkeek verdient daarmee de vijfde plaats in de Kijkcijfer Top 100 over de afgelopen week. De eerste plaats wordt ingenomen door de voetbalwedstrijd Schotland-Nederland, waar 3,942 miljoen mensen naar hebben gekeken. Aardig om te vermelden is verder dat de tweede plaats wordt ingenomen door Kopspijkers (3,097 miljoen kijkers) met de aflevering waarin Owen Schumacher de Vieze Man nadeed.
25 november 2003: Op 16 november 2003 waren Kees en Wim nog éénmaal samen te zien op televisie. Het ging om een anderhalf uur durende Terugkeek van Van Kooten en De Bie. Hierin werd de kijkers top 18 vertoond. Voor iedereen die de uitzending heeft gemist of voor wie er geen genoeg van kon krijgen werd de uitzending herhaald op zaterdag 22 november om 14:45 uur op Nederland 3.
Op deze speciale website konden kijkers hun stem uitbrengen op hun favoriete Koot en Bie fragmenten. De uitzending is op die website vanaf 17 november te bekijken in RealVideo.
De kijkers top vijf is geworden:
1. Wo ist der Bahnhof? (Gé en Arie Temmes)
2. Winterklaar en De Oprichting van de Tegenpartij (Jacobse en Van Es)
3. Over inburgeren gesproken! (De Groenteman en de Turk)
4. Dit is Juinen (Burgemeester Van der Vaart en wethouder Hekking)
5. Bonbon (De Vieze Man)
17 november 2003: Op de site van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid was een pagina gewijd aan Van Kooten en De Bie. Je kon er drie filmfragmenten en twee radiofragmenten vinden. [Inmiddels is deze pagina niet meer actief.]
12 november 2003: De meeste cd's van Van Kooten en De Bie zijn steeds moeilijker te vinden. En een aantal oude lp's is zelfs nooit op cd uitgebracht. De website Fonos.nl biedt sinds vandaag uitkomst.
"Bij Fonos.nl kan je Nederlandse muziek bestellen die niet meer in de platenzaak te krijgen is. Fonos.nl biedt je een gedigitaliseerde en gerestaureerde kopie van de originele LP op CD; downloads kan je bij ons dus niet kopen."
Omdat Fonos.nl levert op bestelling en niet uit voorraad betaal je wel een forse prijs: een cd kost 19,95 euro. Je kunt er wel alle platen van Van Kooten en De Bie op cd bestellen.
18 oktober 2003: In november zullen deel 10 en 11 van Ons Kijkt Ons worden uitgebracht.
13 maart 2002: In de Boekenrecensies van de NRC zijn recensies te vinden van De liefste van de buis en Meneer Foppe over de rooie van Wim de Bie en van Zwemmen met droog haar, Verplaatsingen, Annie en <../biblio/artikelkeuze.php?ID=86>Hilaria van Kees van Kooten.
30 maart 2003: Het hoorspel "'t Zwaailicht" van Kees van Kooten en Vincent van Warmerdam wordt uitgevoerd in het Concertgebouw (Amsterdam) door de Capella Amsterdam, Ebonyband o.l.v. Werner Herbers. Om 13:30 en om 14:30.
2 maart 2002: Interview met Wim de Bie in de NRC over Bieslog.
1 maart 2002: Het nieuwe weblog van Wim de Bie is online.
15 februari 2002: Kees van Kooten schrijft een toneelstuk: Wina zingt.
[Voor de site van de NRC is registratie nodig.]
11 januari 2002: Ewoud Sanders over de soortnaam Jacobse en Van Es in de NRC.
[Voor de site van de NRC is registratie nodig.]
10 december 2001: Recensie van het weblog van Wim de Bie.
28 november 2001: Interview met Wim de Bie in het AD.
[Voor de site van het AD is registratie nodig.]
april 2001: Ontdek het nieuwe boek Hilaria van Kees van Kooten.
27 juli 2000: Recensie van Annie van Kees van Kooten op de site van Radio Nederland Wereldomroep.
9 juni 2000: Recensie van Annie van Kees van Kooten in de NRC.
18 februari 2000: De cd "Amsterdam Zingt" wordt uitgebracht met daarop "Carmiggelt's kronkel kleuren" door Kees van Kooten. Hier vindt je een plaatjes van de hoes.
10 december 1999: Kees van Kooten is, samen met regisseur Maria Peters, te gast bij De Recensenten (radio 1, 20 uur). Hierin recenseren ze elkaars werk: het kinderboek Het Schaampaard en de kinderfilm Kruimeltje.
06 december 1999: Kees van Kooten vertelt in De Zak van Kees 'oude en nieuwe verhalen in Sinterklaaspapier verpakt'. Een keuze uit zijn verhalen die hij vanaf 1969 heeft geschreven. In De Kleine Komedie in Amsterdam.
05 december 1999: Kees van Kooten vertelt in De Zak van Kees 'oude en nieuwe verhalen in Sinterklaaspapier verpakt'. Een keuze uit zijn verhalen die hij vanaf 1969 heeft geschreven. In De Kleine Komedie in Amsterdam.
27 november 1999: Het hoorspel "'t Zwaailicht" van Kees van Kooten en Vincent van Warmerdam wordt uitgevoerd in Vredenburg (Utrecht). Ebony Band m.m.v. Capella Amsterdam, de sopranen Franzska Hirzel en Barbara Tetenberg, trombonist Wolter Wierbos, toneelvereniging Stuk voor Stuk en geluidenmaker Leo Knikman met Seiber, Gronostay, Kahn.
23 november 1999: Het hoorspel "'t Zwaailicht" van Kees van Kooten en Vincent van Warmerdam wordt uitgevoerd in Paradiso (Amsterdam). Ebony Band m.m.v. Capella Amsterdam, de sopranen Franzska Hirzel en Barbara Tetenberg, trombonist Wolter Wierbos, toneelvereniging Stuk voor Stuk en geluidenmaker Leo Knikman met Seiber, Gronostay, Kahn.
06 november 1999: Uitreiking van de Groenman-taalprijs aan Kees van Kooten. Dit gebeurde tijdens een congres van het Genootschap Onze Taal in De Doelen (Rotterdam).
09 oktober 1999: Kees van Kooten is te zien op het Crossing Border festival in Den Haag.
06 oktober 1999: Kees van Kooten leest, in het kader van de Kinderboekenweek, voor uit Het Schaampaard in het Kinderboekenmuseum.
augustus 1999: Verslag in Genoeg over de lezing van Kees van Kooten over Spaarzaamheid.
11 juli 1999: Kees van Kooten te gast bij Radio Tour de France.
14 juni 1999: Kees van Kooten leest zich voor in de Kleine Komedie (Amsterdam).
13 juni 1999: Kees van Kooten houdt een lezing over Spaarzaamheid in de Lutherse Kerk in Amsterdam. Dit in het kader van de Deugdenlezingen, georganiseerd door de Universiteit van Amsterdam, in samenwerking met uitgeverij Meulenhoff en dagblad Trouw.

Kees van Kooten leest zich voor in de Kleine Komedie (Amsterdam).

24 mei 1999: Kees van Kooten leest zich voor in de Kleine Komedie (Amsterdam).
17 mei 1999: Kees van Kooten leest zich voor in de Kleine Komedie (Amsterdam).
09 mei 1999: Kees van Kooten leest zich voor in de Kleine Komedie (Amsterdam).
03 mei 1999: Kees van Kooten leest zich voor in de Kleine Komedie (Amsterdam).
30 april 1999: Interview met Kees van Kooten over Levensnevel in de NRC.
27 april 1999: De VPRO brengt de cd Schrijvers zingen uit. Hierop zingt Wim de Bie de smartlap "Alleen" en het "Afscheidslied". Zie voor de tracklisting op Muziekweb. Deze twee nummers staan ook op De Bie Zingt.
15 april 1999: Interview met Kees van Kooten in Vrij Nederland. Over zijn leven zonder De Bie, over huiselijk geluk ('We naderen de klefgrens') en over zijn nerveuze karakter.
najaar 1998: Website SamenLeven 2030 naar aanleiding van Spreker: Wim de Bie.
oktober 1997: Artikel van Kees en Wim in VPRO Gids 41 van 1997 over Van Kooten en De Bie.
oktober 1996: Interview met Kees en Wim in VPRO Gids 41 van 1996 over Van Kooten en De Bie.
oktober 1994: Artikel in VPRO Gids 41 van 1994 over In bed met Van Kooten en De Bie.
06 september 1994: Artikel over Kees van Kooten, tevens recensie van Verplaatsingen, door Theodor Holman in de Haagse Post.
17 september 1993: In 1993/1994 stond Ons Kent Ons op de achtste plaats van de lijst met best verkochte boeken. Verplaatsingen van Kees van Kooten stond op plaats negen. Van beide boeken zijn meer dan 75.000 exemplaren verkocht.


Terug naar Thuispagina